Ile kalorii ma Dziczyzna?
22 września 2020Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
22 g
Węglowodany:
0 g
Tłuszcze:
3 g
Błonnik:
0 g
Kalorie:
122 Kcal
Pochodzące z ubitej zwierzyny łownej mięso to właśnie dziczyzna. W Polsce nie jest popularna, wyliczenia wskazują, że statystycznie na jedną osobę przypada około 80 gram zjedzonego mięsa tego rodzaju. To prawie 8 razy mniej niż w Niemczech. Wpływ na niską popularność dziczyzny w naszym kraju ma przede wszystkim trudny dostęp oraz wysoka cena. Mało kto podejmuje się, przygotowania potraw z dziczyzny w domowych warunkach. Chcąc skosztować tego pysznego mięsa najlepiej udać się do restauracji. Mimo niskiego spożycia nasz kraj jest w czołówce europejskiej, gdy mowa o produkcji i eksporcie dziczyzny.
Dziczyzna – podział zwierzyny na dwie grupy
Zwierzyna gruba
Zalicza się do niej daniele, sarny, muflony, jelenie, łosie, dziki, żubry, rysie, dropie i wilki. Trzeba zwrócić uwagę na rozgraniczenie zwierzyny grubej, poprzez podział jej na zwierzynę czarną (żubry, dziki, muflony) i zwierzynę płową (pozostałe zwierzęta).
Zwierzyna drobna
Zalicza się do niej lisy, jenoty, borsuki, wydry, cietrzewie, jarząbki, bażanty, kuropatwy, dzikie kaczki, grzywacze, kwiczoły, paszkoty, kuny leśne, tchórze, wiewiórki, czaple siwe, słonki, derkacze, zające szaraki, króliki, głuszce i pozostałe, które nie są zaliczane do zwierzyny grubej.
Dziczyzna – wartości odżywcze
Charakteryzując dziczyznę, zwraca się uwagę na niską zawartość tłuszczu, dużą obecność witaminy, bogactwo aminokwasów egzogennych, a także specyficzny, ale interesujący smak. Mięso to może zawierać nawet cztery razy więcej związków mineralnych i witamin niż ma to miejsce u zwierząt hodowlanych. Jest to wynikiem dostępu zwierzyny łownej do różnorodnego pożywienia.
TABELA: dziczyzna – wartości odżywcze i kalorie
PRODUKT (100 g) | ENERGIA (kcal) | BIAŁKO (g) | WĘGLOWODANY (g) | TŁUSZCZE (g) |
Antylopa | 114 | 22 | 0 | 2 |
Antylopa pieczona | 150 | 29 | 0 | 2,7 |
Bawół domowy | 99 | 20 | 0 | 1.4 |
Bawół domowy pieczony | 131 | 27 | 0 | 1,8 |
Bizon | 223 | 19 | 0 | 16 |
Bizon, mięso chude | 109 | 22 | 0 | 1,8 |
Bizon, mięso chude po upieczeniu | 143 | 28 | 0 | 2,5 |
Bizon, mięso chude, polędwiczka | 109 | 22 | 0 | 1,8 |
Bizon, mięso chude, łopatka | 109 | 21 | 0 | 2,1 |
Bóbr | 146 | 24 | 0 | 4,9 |
Bóbr pieczony | 212 | 35 | 0 | 7 |
Jeleń | 120 | 23 | 0 | 2,5 |
Jeleń pieczony | 158 | 30 | 0 | 3,4 |
Knur | 122 | 22 | 0 | 3,3 |
Knur pieczony | 160 | 28 | 0 | 5 |
Koza pieczona | 143 | 27 | 0 | 3 |
Królik duszony | 173 | 33 | 0 | 4 |
Niedźwiedź | 161 | 20 | 0 | 8,4 |
Niedźwiedź duszony na wolnym ogniu | 259 | 32 | 0 | 13 |
Łoś pieczony | 146 | 30 | 0 | 1,9 |
Dziczyzna witaminy (100g)
A1:
j.m
B1:
mg
B2:
mg
B6:
mg
C:
mg
E:
mg
Karoten:
mg
Dziczyzna minerały (100g)
Sód:
mg
Potas:
mg
Magnez:
mg
Wapń:
mg
Fosfor:
mg
Żelazo:
mg
Jod:
mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze