Marchew to warzywo z kategorii tych słodkich. Pochodzi z Europy, ale skutecznie jest uprawiane w wielu zakątkach świata. Marchew zaliczany jest do warzyw lekko strawnych, bogatych w najróżniejsze wartościowe składniki. Przede wszystkim należy tutaj wspomnieć o karotenie. Marchewki mogą być uprawiane w różnych odmianach, różniących się wielkością. Standardowa, czy też tradycyjna marchew posiada około 10-20 centymetrów.
Nie ma żadnych problemów z uprawą marchewki w naszym kraju, gdyż do prawidłowego rozwoju potrzebuje glebę nie za wilgotną, oraz temperatury w przedziale 15-21 stopni.
Chcąc kupić jak najlepsze marchewki, zwracajmy uwagę czy nie są uszkodzone oraz mają odpowiednią sprężystość. Można ją przechowywać nawet do 3 tygodni, pod warunkiem, że będzie w chłodzie i ciemnym miejscu. Marchew możemy wykorzystać w wielu sytuacjach. Znakomicie smakuje na surowo, jako dodatek do sałatek, czy dań obiadowych.
Komentarze