Ile kalorii ma Rzepa?
26 marca 2017Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
1 g
Węglowodany:
5 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
3 g
Kalorie:
33 Kcal
Rzepa przez długie dekady, szczególnie w rejonach północnej Europy, należała do grupy najważniejszych składników żywienia. Była ona tam stałym gościem w trakcie posiłków. Jednak gdzieś od połowy lat 50 ubiegłego wieku, zaczęła tracić na popularności.
Obecnie w sklepach znajdziemy zazwyczaj dwa rodzaje rzepy, mianowicie tzw. Złotą Kulę, które jest odmianą późną i cechuje ją kuliste zgrubienie oraz żółty, niezwykle intensywny miąższ. Drugi rodzaj to tzw. Śnieżka, czyli wczesna odmiana rzepy, również posiadająca kuliste zgrubienie, jednak cechująca się delikatnym i białym miąższem.
Rzepa witaminy (100g)
A1:
992 j.m
B1:
0.038 mg
B2:
0.07 mg
B6:
0 mg
C:
28 mg
E:
0 mg
Karoten:
0 mg
Rzepa minerały (100g)
Sód:
0 mg
Potas:
0 mg
Magnez:
10 mg
Wapń:
40 mg
Fosfor:
34 mg
Żelazo:
0.5 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze