Ile kalorii ma Por?
27 stycznia 2021Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
2 g
Węglowodany:
3 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
3 g
Kalorie:
29 Kcal
Por należy do rodziny liliowatych, a mówiąc o konotacjach rodzinnych, to określa się go, jako kuzyna cebuli. Naturalnie ma łagodniejszy smak niż cebula. Por jest dostępny w różnych odmianach, nawet w zimowej.
Dzięki temu mamy do niego dostęp przez 12 miesięcy w roku. Skoro dostępność świeżego pora jest idealna, to można go zawsze wykorzystać jako jeden z elementów sałatek czy surówek. Por jest również obowiązkowym składnikiem włoszczyzny, bez której nie można przygotować wielu przepysznych zup.
Mimo iż por w większości przypadków przygotowań do spożycia, jest gotowany, to koniecznie należy bardzo dokładnie go umyć. Kupując pora, należy zwrócić uwagę na jego zewnętrzne liścienie. Najlepiej, kiedy są one zwiędnięte. Bez problemów por może być przechowywany nawet do 5 dni, jednak zaleca się przygotować go jak najszybciej po zakupie. Jest wtedy najlepszy w smaku.
Por witaminy (100g)
A1:
0 j.m
B1:
0.112 mg
B2:
0.067 mg
B6:
0 mg
C:
20.2 mg
E:
2 mg
Karoten:
0 mg
Por minerały (100g)
Sód:
0 mg
Potas:
0 mg
Magnez:
11 mg
Wapń:
48 mg
Fosfor:
52 mg
Żelazo:
1.1 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze