Ile kalorii ma Mąka ryżowa?
10 sierpnia 2020Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
6 g
Węglowodany:
78 g
Tłuszcze:
1 g
Błonnik:
1.4 g
Kalorie:
348 Kcal
Dlaczego mąka ryżowa jest ciekawą propozycją do naszej kuchni? Bardzo łatwo ją zrobić. Wystarczy zmielić w blenderze ryż. Oczywiście ma liczne zalety. Lekkostrawna, niskokaloryczna. Zawiera duże pokłady błonnika, witaminy z grupy B, magnezu, fosforu oraz soli mineralnych. Można z niej zrobić przepyszne naleśniki, czy też tradycyjnie wypiekać ciasta. Używana jest również do zagęszczania sosów, zup, a także zrobienia placków, czy pierogów.
Po tak dużej dawce informacji na temat mąki i jej rodzajów już każdy będzie wiedział, po jaki produkt sięgnąć. Nie trzeba przecież stale opierać wszystkie na mące pszennej, gdy dostępne są tak różne i znakomite mąki, mające inne źródła pochodzenia. Warto również pamiętać o tym, aby mąka była trzymana w odpowiednich warunkach, czyli pojemniki, który jest w stu procentach szczelny. Złe przechowywanie mąki sprawia, że traci ona część swoich właściwości, a także pochłania wilgoć.
Mąka ryżowa witaminy (100g)
A1:
j.m
B1:
mg
B2:
mg
B6:
mg
C:
mg
E:
mg
Karoten:
mg
Mąka ryżowa minerały (100g)
Sód:
mg
Potas:
mg
Magnez:
mg
Wapń:
mg
Fosfor:
mg
Żelazo:
mg
Jod:
mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze