logo
close
drob mieso drobiowe rodzaje wartosci odzywcze wlasciwosci kalorie tabele kalorii

Ile kalorii ma Drób?

10 października 2020
simplie Komentarze: 0 Kategoria: Mięso, Tabele kalorii

Makro składniki w 100g produktu:

Białko:

22 g

Węglowodany:

0 g

Tłuszcze:

4 g

Błonnik:

0 g

Kalorie:

121 Kcal

Mięso drobiowe to określenie, które odnosi się do hodowlanych, udomowionych ptaków, z uwagi na jaja, pierze, mięso. Drobiem oznacza się np. kury, indyki, gęsi, kaczki czy strusie.
Drób jest najchętniej wybieranym rodzajem mięsa przez Polaków, pozostawiając w tyle nawet wieprzowinę. Wcale nie może to dziwić, wszak mięso drobiowe to wysoka wartość odżywcza. Do tego należy pamiętać, że bardzo łatwo przygotować z niego dania, nie trzeba być kuchennym ekspertem. Różnorodność dan z drobiu, możliwość przygotowania potraw niezależnie czy będzie pieczona, gotowana, duszona, smażona.

Mięso drobiowe – wartości odżywcze

Duże ilości pełnowartościowego białka znajdziemy w mięsie drobiowym. Organizm łatwo przyswaja sobie białko z drobiu. W mięsie tego typu są znikome ilości tłuszczu, a dodać trzeba, że jest niezwykle odżywczo wartościowe. Umiejętne oddzielanie skóry od mięsa sprawia, że pozbawia się drób do jedzenia tłuszczu. Dodatkowo w mięsie tym znajdują się kwasy tłuszczów nienasyconych, magnez, potas, cynk oraz witaminy z grupy B.

TABELA: drób – wartości odżywcze i kalorie

PRODUKT (100 g) ENERGIA (kcal) BIAŁKO (g) WĘGLOWODANY (g) TŁUSZCZE (g)
Kurczak chudy 119 23 0 3
Kurczak pieczony 179 16.4 0.1 12.7
Kurczak, skrzydło 186 19.2 0 12.2
Kurczak, mięso z udka 158 16.8 0 10.2
Kurczak, mięso z piersi 99 21.5 0 1.3
Kura, tuszka 202 18.5 0 14.3
Gęś, tuszka 339 14.1 0 31.8
Kaczka 277 18 0 23
Indyk 126 20.4 0 4.9
Kabanosy z kurczaka 247 22.8 0.1 17.4
Szynka z piersi kurczaka 98 21.2 0.2 1.2
Szynka z indyka 84 17.1 0.1 1.6
Szynka z udźca kurczaka 117 13.6 1.4 14.7
Szynka delikatesowa z kurczaka 123 18.2 0 5.6
Wątróbki drobiowe 136 19 1 6
Żołądki drobiowe 93 11 0 1

 

Drób witaminy (100g)

A1:

j.m

B1:

mg

B2:

mg

B6:

mg

C:

mg

E:

mg

Karoten:

mg

Drób minerały (100g)

Sód:

mg

Potas:

mg

Magnez:

mg

Wapń:

mg

Fosfor:

mg

Żelazo:

mg

Jod:

mg

Komentarze

Komentarz

Komentując, akceptujesz Politykę prywatności