Ile kalorii ma Cytryna?
17 września 2017Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
1 g
Węglowodany:
9 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
3 g
Kalorie:
29 Kcal
Nie wyobrażamy sobie sytuacji, że w naszej kuchni nie będzie używana cytryna. Można ją wykorzystać na przeróżne sposoby, dlatego też nie dziwi fakt, że jest tak popularna. Trudno ustalić dokładne pochodzenie cytryny, naukowcy wskazują dwa miejsca, mianowicie Iran lub Himalaje. W Europie pojawiła się dopiero w IV wieku, kiedy to we Włoszech zostało zasadzone pierwsze drzewko cytrynowe. Jednak początkowe przeznaczenie cytryny nie by o spożywcze. Była po prostu środkiem przeciw molom.
Jak już wyżej nadmieniono, cytryny rosną na drzewkach cytrynowych. Takie drzewka mogą osiągać nawet do 5 metrów. Co ciekawe, dojrzała cytryna jest koloru zielonego. Dlaczego więc w sklepach mamy do czynienia z cytrynami, której skórka jest koloru żółtego? Poddawane są one działaniu etylenu.
Kto jest największym producentem cytryn? Należy wymienić takie europejskie kraje jak Włochy, Grecja oraz Hiszpania. Ogromne ilości plantacji drzewek cytrynowych znajdują się również w Meksyku oraz USA.
Cytryna od dawna jest używana nie tylko w kuchni, ale również w celach leczniczych. Działa antygrypowo oraz pomaga zabezpieczyć się przed przeziębieniem. Wszystko dzięki temu, iż ma duże pokłady witaminy C.
Cytryna witaminy (100g)
A1:
0 j.m
B1:
0.05 mg
B2:
0.02 mg
B6:
0.06 mg
C:
53 mg
E:
0 mg
Karoten:
0.003 mg
Cytryna minerały (100g)
Sód:
2.7 mg
Potas:
150 mg
Magnez:
9 mg
Wapń:
11 mg
Fosfor:
16 mg
Żelazo:
0.45 mg
Jod:
0.07 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze