Ile kalorii ma Cebula?
24 marca 2020Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
1 g
Węglowodany:
8 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
2 g
Kalorie:
40 Kcal
Pochodzi w centralnej Azji, skąd wyruszyła w świat, stając się niezwykle popularnym warzywem. Co istotne istnieje wiele odmian cebuli, które są odporne na najróżniejsze warunki klimatyczne. Dlatego też nie dziwi jej popularność i uprawa w każdym zakątku świata. Odporność na trudne warunki klimatyczne sprawia, że może być wysiewana wczesną wiosną.
Możemy spotkać się z ogromną różnorodnością, kiedy mowa o kolorze, rozmiarze, smakach cebuli. Od białej, poprzez żółtą, a kończąc nawet na odmianach, które mają nutkę fioletowej czerwieni.
Kiedy mowa o wielkości cebuli, warto wiedzieć, że spotkamy odmiany porównywalne z wielkością orzecha. Możemy również nabyć odmiany, które są tak duże, jak dorodne grejpfruty. Zawarty w cebulach olejek eteryczny ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, a także może mieć wpływ na wzmocnienie naszego serca.
Wybierając cebule, trzeba koniecznie sprawdzić, czy jest odpowiednio twarda i czy nie wypuszcza młodych pędów. Tak właśnie dobierzemy najlepsze, najbardziej wartościowe cebule. Po zakupie bez problemów może być przechowywana w domowych warunkach. Doskonale nadaje się jako przyprawa do różnego rodzaju potraw.
Cebula witaminy (100g)
A1:
41 j.m
B1:
0.03 mg
B2:
0.03 mg
B6:
0 mg
C:
6 mg
E:
0.3 mg
Karoten:
0 mg
Cebula minerały (100g)
Sód:
0 mg
Potas:
0 mg
Magnez:
8 mg
Wapń:
25 mg
Fosfor:
14 mg
Żelazo:
5 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze