Ile kalorii ma Banan?
8 maja 2018Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
22 g
Węglowodany:
1 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
3 g
Kalorie:
89 Kcal
Banan to owoc, którego historia liczy sobie kilka tysięcy lat. Przyjmuje się, że już około 7000 lat temu uprawiano je w Malezji. W późniejszych latach „ruszyły” w wędrówkę do Indii oraz Afryki, gdzie do dziś ich uprawa cieszy się popularnością. Duże pola uprawne bananów spotkać można również w Ameryce Południowej. Banan ma to do siebie, że jest zbierany, zanim dojrzeje. Tylko w ten sposób można mieć pewność, że dotrze np. do Europy i nie będzie przejrzały. To bardzo istotne, gdyż przejrzałe banany tracą wiele wartości odżywczych, a ich smak pozostawia wtedy wiele do życzenia.
Mimo iż świeże banany są przepyszne, to należy uważać z ich częstym jedzeniem. Jak na owoc, średni banana zawiera około 110-120 kcal i jest to trzy razy więcej kalorii, niż ma grejpfrut. Tym sposobem nadmierne spożywanie bananów będzie tuczące. Wśród wartości odżywczych bananów należy wymienić koniecznie zawartość witamin A, C, E, K oraz tych z grupy B. W bananach znajdziemy również składniki mineralne jak potas, magnez czy wapń oraz fosfór. Nie zapominajmy także o błonniku.
Banan witaminy (100g)
A1:
j.m
B1:
0.044 mg
B2:
0.057 mg
B6:
0.37 mg
C:
12 mg
E:
0.45 mg
Karoten:
0.04 mg
Banan minerały (100g)
Sód:
1 mg
Potas:
390 mg
Magnez:
36 mg
Wapń:
8.7 mg
Fosfor:
28 mg
Żelazo:
0.55 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze