logo
close
ile kalorii ma maka ryzowa wartosci odzywcze wlasciwosci rodzaje tabele kalorii (3)

Ile kalorii ma Mąka ryżowa?

10 sierpnia 2020
simplie Komentarze: 0 Kategoria: Mąka, Tabele kalorii

Makro składniki w 100g produktu:

Białko:

6 g

Węglowodany:

78 g

Tłuszcze:

1 g

Błonnik:

1.4 g

Kalorie:

348 Kcal

Dlaczego mąka ryżowa jest ciekawą propozycją do naszej kuchni? Bardzo łatwo ją zrobić. Wystarczy zmielić w blenderze ryż. Oczywiście ma liczne zalety. Lekkostrawna, niskokaloryczna. Zawiera duże pokłady błonnika, witaminy z grupy B, magnezu, fosforu oraz soli mineralnych. Można z niej zrobić przepyszne naleśniki, czy też tradycyjnie wypiekać ciasta. Używana jest również do zagęszczania sosów, zup, a także zrobienia placków, czy pierogów.
Po tak dużej dawce informacji na temat mąki i jej rodzajów już każdy będzie wiedział, po jaki produkt sięgnąć. Nie trzeba przecież stale opierać wszystkie na mące pszennej, gdy dostępne są tak różne i znakomite mąki, mające inne źródła pochodzenia. Warto również pamiętać o tym, aby mąka była trzymana w odpowiednich warunkach, czyli pojemniki, który jest w stu procentach szczelny. Złe przechowywanie mąki sprawia, że traci ona część swoich właściwości, a także pochłania wilgoć.

Mąka ryżowa witaminy (100g)

A1:

j.m

B1:

mg

B2:

mg

B6:

mg

C:

mg

E:

mg

Karoten:

mg

Mąka ryżowa minerały (100g)

Sód:

mg

Potas:

mg

Magnez:

mg

Wapń:

mg

Fosfor:

mg

Żelazo:

mg

Jod:

mg

Komentarze

Komentarz

Komentując, akceptujesz Politykę prywatności