Ile kalorii mają Ogórki?
30 listopada 2020Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
1 g
Węglowodany:
2 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
1 g
Kalorie:
14 Kcal
Ogórki to kategoria roślin dyniowatych. Znakomite warunki w Europie, w tym Polsce sprawiają, że uprawiane są liczne odmiany ogórków. Warto jednak nadmienić, że ogórki pochodzą z Indii. Najlepsze temperatury, w których można je uprawiać, to około 20 stopni. Ogórki można spożywać tylko i wyłącznie, kiedy są w pełni dojrzałe.
Dodatkowo, jeżeli mamy dostęp do ogórków, uprawianych bez użycia dodatków (nawozy, opryski, przyspieszacze), to warto jeść je ze skórką. Jest ona niezwykle bogata w rozmaite substancje odżywcze.
Ogórki są niskokaloryczne, w większości składają się z wody. Najlepiej sprawdzają się jako dodatki do surówek, sałatek. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść je surowe, czy przygotować np. ogórki kiszone. Ogórki można przechowywać nawet do 4 dni. Oczywiście należy schować je do lodówki.
Ogórki witaminy (100g)
A1:
371 j.m
B1:
0.029 mg
B2:
0.038 mg
B6:
0 mg
C:
8 mg
E:
0 mg
Karoten:
0 mg
Ogórki minerały (100g)
Sód:
0 mg
Potas:
0 mg
Magnez:
8 mg
Wapń:
20 mg
Fosfor:
15 mg
Żelazo:
1 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze