Ile kalorii mają Winogrona?
16 października 2019Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
0 g
Węglowodany:
16 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
1 g
Kalorie:
71 Kcal
Owoce, które od dawien dawna były wykorzystywane jako środek do pozyskiwania wina. Metoda wyrabiania wina przy użyciu winogrona ma długą historię. Już Fenicjanie, Babilończycy czy Egipcjanie znakomicie sobie z tym radzili. Popularność winogron, jako owoców do wyrobu wina sprawiła, że szczepy dość szybko rozpowszechniły się po kontynentach.
Jednym z głównych elementów winogron jest cukier gronowy, który dostaje się do krwi, mając zbawienny wpływ na system naczyniowy, układ krwionośny. Cukier gronowy działa również wzmacniająco i regenerująco. Co ważne i ciekawe, winogrona posiadają jod, którego próżno szukać w większości owoców.
Istnieją najróżniejsze odmiany winogron. Można spotkać je w różnej kolorystyce, rozmiarach. Dostępne są winogrona pestkowe, jak i bezpestkowe. Nadają się znakomicie nie tylko do produkcji wina. Doskonale smakują, zarówno jedzone samodzielnie, jak i w postaci dodatków np. do ciast.
Winogrona witaminy (100g)
A1:
0 j.m
B1:
0.046 mg
B2:
0.025 mg
B6:
0.073 mg
C:
5 mg
E:
0 mg
Karoten:
0.0045 mg
Winogrona minerały (100g)
Sód:
1.9 mg
Potas:
192 mg
Magnez:
9.3 mg
Wapń:
18 mg
Fosfor:
20 mg
Żelazo:
0.51 mg
Jod:
0.001 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze