Trudno dziś określić, skąd tak naprawdę pochodzi sałata. Wiele jednak wskazuje na to, że jej protoplaści uprawiani byli w rejonach Morza Śródziemnego. Natomiast pewne jest, że już tysiące lat temu, w sposób ekspresowy rozprzestrzeniła się na terenie całej Europy. Obecnie po sałatę możemy sięgać przez 12 miesięcy w roku. Wybierając sałatę, zwróćmy uwagę na jej najróżniejsze odmiany. Mianowicie sałata krucha, o dużych główkach, grubych, kruchych i dużych główkach.
Jest niezwykle soczysta oraz smaczna. Sałata masłowa zawierająca wiele składników odżywczych. Sałata listkowa, której kształt tworzy rozety. Sałata rzymska, o wydłużonych i luźnych główkach, w kształcie typowo owalnym. Sałata łodygowa, w której częścią jadalną są jedynie pędy kwiatowe. Wybierając sałatę, warto uzyskać informację, w jakich warunkach była uprawiana, gdyż na jej łodyżkach oraz liściach mogą gromadzić się np. metale ciężkie.
Komentarze