Pomidor to warzywo, które pochodzi z Ameryki Południowej. Do Europy dotarł dopiero w XVI wieku. Ogromną zaletą pomidorów jest fakt, że mogą być uprawiane nie tylko w ciepłym klimacie. Z powodzeniem uprawy prowadzone są w strefach umiarkowanych.
Pomidory można podzielić na wysokie (wczesne, średnio wczesne oraz późne) oraz karłowe wczesne. Praktycznie pomidory można spożywać na wiele sposobów. Znakomicie smakuje surowy, doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, chleba. Jest również podstawowym składnikiem wielu zup, w tym niezwykle popularnej w Polsce zupy pomidorowej.
Kupując pomidory, najlepiej jest wybierać sztuki twarde, które nie mają śladów uszkodzeń. Unikać powinno się pomidorów, które są wyjątkowo miękkie. Pomidor w domowych warunkach powinien być przechowywany maksymalnie przez 4 dni. Oczywiście najlepiej trzymać go w lodówce, inaczej dość szybko nie będzie nadawał się do spożycia.
Komentarze