Krajem pochodzenia bakłażanu są Indie. Początkowo uprawiane były również w tropikalnej Afryce, Arabii czy w Egipcie. To właśnie z tamtych rejonów dotarły do Europy i stały się jednym z surowców używanych w kuchniach europejskich. Bakłażany uprawiane są również w Polsce, jednak potrzebują do tego odpowiednich warunków mikroklimatycznych. Z tego też względu, uprawa bakłażanów w naszym kraju nie cieszy się popularnością.
Odmiana uprawiana bakłażana różni się, od tych rosnących dziko, gorzkim smakiem. W dzikich odmianach jest ona doskonale wyczuwalna, czego nie można powiedzieć o bakłażanie uprawianych.
Jak na zakupach wybrać najlepszego bakłażana? Przede wszystkim trzeba dokładnie przyjrzeć się skórce. W najlepszych bakłażanach będzie ona gładka i błyszcząca.
Dodatkowo należy unikać bakłażanów, które mają widoczne uszkodzenia. Po zakupie należy jak najszybciej wykorzystać bakłażana. Przyjmuje się, że można je przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni. Żeby zabezpieczyć je na ten czas, dobrze jest dokładnie owinąć je w folię spożywczą.
Komentarze