Ile kalorii ma Szalotka?
6 czerwca 2019Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
2 g
Węglowodany:
17 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
3 g
Kalorie:
72 Kcal
Szalotka pochodzi z Bliskiego Wschodu, skąd przywędrowała do Europy w XV wieku. Współcześnie kraje Beneluksu, Francja czy Włochy, to najwięksi producenci tego warzywa na Starym Kontynencie. Szalotka jest znakomitym dodatkiem do kuchni, gdyż oprócz walorów smakowych, posiada również wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze. Posiada np. witaminy A, B, C i E, a także węglowodany oraz białko.
Z wyglądu i smaku jest dość podobna do cebuli dymki. W szalotce znajdziemy również niektóre cechy czosnku. W Polsce szalotka uprawiana jest raczej na domowe potrzeby, przez np. działkowców. Do czego można jej używać w kuchni? Znakomicie sprawdza się jako dodatek do sosów i sałatek. Będzie również doskonałym dodatkiem do mięs. Wśród pozytywnego działania na ludzkie zdrowie, wymienia się choćby przeciwdziałanie wrzodom żołądka, jako wzmocnienie odporności, a także ma właściwości przeciwnowotworowe.
Szalotka witaminy (100g)
A1:
35 j.m
B1:
0.05 mg
B2:
0.097 mg
B6:
0 mg
C:
8.2 mg
E:
0.57 mg
Karoten:
0 mg
Szalotka minerały (100g)
Sód:
0 mg
Potas:
0 mg
Magnez:
19 mg
Wapń:
97 mg
Fosfor:
53 mg
Żelazo:
3.2 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze