Ile kalorii ma Pietruszka?
8 czerwca 2017Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
3 g
Węglowodany:
6 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
4 g
Kalorie:
49 Kcal
Pietruszkę znano już w czasach starożytnych, gdzie przede wszystkim uznawana była, jako roślina lecznicza. Dopiero z biegiem lat, przekonywano się do niej, jako składnik kuchenny. Pietruszka jest bogata w najróżniejsze składniki, substancje, pozytywnie wpływające na organizm. Szereg witamin, fosfor, żelazo, wapń.
Naturalnie, kiedy przyjdzie nam wybierać pietruszkę, musimy pamiętać o dwóch dostępnych odmianach. Mianowicie mamy pietruszkę naciową oraz pietruszkę korzeniową. Czym się różnią? Pietruszka korzeniowa posiada jadalny korzeń. Naciowa pietruszka to zaś jedynie jadalne liście.
Spożywanie pietruszki gwarantuje korzyści. Jest ona pomocna w problemach trawiennych, z układem moczowym. Doskonale sprawdzi się w bólach brzucha i wzdęciach. Ważne jednak, aby sięgać jedynie po świeżą pietruszkę. Im dłużej jest ona przechowywana, np. w lodówce, tym traci więcej swoich właściwości.
Pietruszka witaminy (100g)
A1:
11204 j.m
B1:
0.11 mg
B2:
0.28 mg
B6:
0 mg
C:
177.7 mg
E:
5.5 mg
Karoten:
0 mg
Pietruszka minerały (100g)
Sód:
0 mg
Potas:
0 mg
Magnez:
19 mg
Wapń:
193 mg
Fosfor:
84 mg
Żelazo:
5 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze