Ile kalorii ma Pasternak?
16 marca 2019Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
2 g
Węglowodany:
11 g
Tłuszcze:
1 g
Błonnik:
5 g
Kalorie:
65 Kcal
Jarzyna korzeniowa, która pochodzi z terenów wschodniej Europy. Trzeba zaznaczyć, że charakteryzuje się charakterystycznym, wyjątkowym aromatem. Jeżeli mielibyśmy ją porównać pod względem wyglądu, to zdecydowanie będzie przypominać marchew.
Jeżeli mowa o elementach jadalnych pasternaku, to w grę wchodzą tylko jego korzenie. Są one na szczęście dość długie i grube. Największe okazy mogą mieć po 12 cm grubości i aż 40 cm długości. Wiele osób może być zaskoczonym, ale był czas, kiedy w Polsce pasternak cieszył się znacznie ogromną popularnością. Dopiero pojawienie się ziemniaków, zmieniło zainteresowania kulinarne Polaków.
Na pewno warto sięgać po pasternak, z uwagi choćby na wyjątkowy smak. Uprawa pasternaku to gwarancja niezwykle udanych plonów. Jeżeli chcemy umiejętnie kupić to warzywo, to koniecznie trzeba oglądać każdą sztukę i eliminować te, które posiadają jakiekolwiek uszkodzenia.
Pasternak witaminy (100g)
A1:
999 j.m
B1:
0.060 mg
B2:
0.050 mg
B6:
0 mg
C:
139 mg
E:
0.65 mg
Karoten:
0 mg
Pasternak minerały (100g)
Sód:
0 mg
Potas:
0 mg
Magnez:
10 mg
Wapń:
17 mg
Fosfor:
30 mg
Żelazo:
2.6 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze