Agrest to owoc, który wywodzi się z Europy. Pierwsze informacje o agreście znajdujemy w XVI w., a dokładniej w literaturze pochodzącej z tamtego okresu. W XVI wieku agrest był uznawany za roślinę żywopłotową. Uważało się, że kiedy gałęzie dzikiego agrestu zatkną się w ramy okien oraz drzwi domu, będą chroniły je od nieszczęść.
Z biegiem lat ludzie zaczęli przesadzać agrest do gleby. Dzięki temu zaczął dawać większe oraz słodsze owoce, niż miało to miejsce wcześniej. Kiedy agrest przyjął się w tej formie, ludzie zaczęli hodować krzyżówki, prowadzić eksperymenty z odmianami. Efektem tego było pojawienie się agrestu, z jakim mamy do czynienia obecnie. Trzeba wyraźnie zaznaczyć, że krzewy agrestu, jako jedne z pierwszych stają się zielone w okresie wiosennym. Równocześnie krzewy agrestu bardzo szybko wydają owoce, które są przepyszne, a można je wykorzystać np. do przygotowania dżemów czy kompotów.
Agrest to owoc, który ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Posiada dużo wapnia i magnezu, co jest korzystne dla ludzkich kości oraz zębów. Równocześnie duża zawartość pestek oraz twarda skórka mają zbawienny wpływ na procesy trawienia. Jeżeli mamy ochotę na surowy agrest, to przed jego zjedzeniem, należy dokładnie go umyć. Zjedzenie owocu prosto z krzewu może powodować zatrucie.
Komentarze