Ile kalorii ma Koper?
21 marca 2019Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
3 g
Węglowodany:
3 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
3 g
Kalorie:
33 Kcal
Koper to warzywo, które pochodzi ze słonecznej Grecji. Oczywiście współcześnie, nie tylko tam uprawiany jest koper. Dość duży eksport kopru prowadzony jest z Włoch. Z tego względu nie dziwi, że spotykamy się z nazwą koper włoski. Wśród zalet spożywania kopru wymienia się przede wszystkim doskonały wpływ na przemianę materii. To również naturalny środek na kłopoty z przeziębieniami, w tym z kaszlem.
Trzeba pamiętać, że koper jest bardzo prosty w uprawie. Nie ma specjalnych wymagań dotyczących jakości gleby. Dodatkowo okres jego wegetacji jest wyjątkowo krótki. Chcąc kupić najlepszy koper, pamiętajmy, aby dokładnie obejrzeć jego bulwę. Musi być nienaruszona. Dodatkowo liście powinny być koloru zielonego lub białego. Po zakupie najlepiej od razy wykorzystać koper, gdyż w warunkach domowych wytrzyma maksymalnie 2 dni.
Koper witaminy (100g)
A1:
2000 j.m
B1:
0.05 mg
B2:
0.08 mg
B6:
0 mg
C:
100 mg
E:
7.76 mg
Karoten:
0 mg
Koper minerały (100g)
Sód:
0 mg
Potas:
0 mg
Magnez:
0 mg
Wapń:
30 mg
Fosfor:
50 mg
Żelazo:
0.5 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze