Ile kalorii ma Kalafior?
8 stycznia 2019Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
5 g
Węglowodany:
2 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
2 g
Kalorie:
25 Kcal
Za miejsce skąd do Europy przywędrował kalafior, uznaje się tereny Środkowego Wschodu. To właśnie stamtąd, około XIII „wyruszył” do Europy. Należy do kategorii warzyw niezwykle lekko strawnych, a także posiada multum składników mineralnych oraz witamin. Zaletą kalafiora jest różnorodność w jego podawaniu.
Surowy kalafior znakomicie sprawdza się jako jeden ze składników sałatek. Jeżeli gotujemy kalafior, to możemy go podawać do obiadu, wraz z mięsem i ziemniakami. Na pewno zaletą warzywa jest fakt, że bez problemów (oczywiście w lodówce), można przechowywać go nawet do tygodnia.
Kalafior witaminy (100g)
A1:
90 j.m
B1:
0.110 mg
B2:
0.1 mg
B6:
0 mg
C:
69.0 mg
E:
0 mg
Karoten:
0 mg
Kalafior minerały (100g)
Sód:
0 mg
Potas:
0 mg
Magnez:
11 mg
Wapń:
13 mg
Fosfor:
28 mg
Żelazo:
2.1 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze