Ile kalorii ma Cykoria?
16 stycznia 2019Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
2 g
Węglowodany:
3 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
1 g
Kalorie:
15 Kcal
Cykoria to warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Cykoria, którą możemy zakupić w sklepach, jest odmianą rośliny, używanej kiedyś do produkcji zamiennika kawy. Tym sposobem walory smakowe cykorii, to lekka gorycz. Żeby mogła osiągnąć odpowiednie rozmiary i być koloru białego, uprawiana jest pod ciemną folią lub słomą.
Decydując się na uprawę cykorii, należy czekać dwa lata do zbiorów. Jest to roślina dwuletnia, a obecnie możemy spotkać jedynie odmianę Witloof. Żadne inne odmiany nie są uprawiane. Dlaczego Witloof? Mianowicie mówimy o cykorii, która cechuje się silnię zwiniętymi główkami, osiągającymi średnio po 15 cm. Dodatkowo odmiana ta ma długie korzenie.
Jeżeli chcemy kupić cykorię, to warto sięgać po rośliny bez rozwiniętych pąków. W domowych warunkach chowamy cykorię w ciemnym miejscu, a maksymalnie możemy ją trzymać przez 3 dni. Można ją zarówno jeść po ugotowaniu, jak i wykorzystać jako dodatek do sałatek.
Cykoria witaminy (100g)
A1:
2643 j.m
B1:
0.063 mg
B2:
0.041 mg
B6:
0 mg
C:
10 mg
E:
0 mg
Karoten:
0 mg
Cykoria minerały (100g)
Sód:
0 mg
Potas:
0 mg
Magnez:
15 mg
Wapń:
32 mg
Fosfor:
32 mg
Żelazo:
0.9 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze