Czas zrzucić zbędne kilogramy. Łatwo powiedzieć, trudniej wykonać. Można katować się na siłowni, regularnie biegać, zacząć przyjmować mniej kalorii. Jednak bez zbilansowanej diety, przygotowania odpowiedniego menu, regularne oraz zdrowe zrzucanie kilogramów może okazać się trudne.
Co jeść, żeby schudnąć? – Spis treści:
Jak więc zadbać o własne ciało? Co jeść, żeby schudnąć w sposób regularny i zdrowy?
Co należy jeść, aby chudnąć?
Lista składników, żywności, która jest wskazana w trakcie odchudzania, będzie naprawdę imponująca. Co powinno być w spisie żywnościowym osób, którym zależy na chudnięciu?
Białko – złożona budowa przekładająca się na długi proces trawienia. Długi czas trawienia wpływa na dłuższe uczucie sytości. Spożywanie białka wpływa również na zwiększony proces zużywania kalorii. Wśród produktów bogatych w białko warto wymienić takie jak: kurczak, indyk, ryby, jajka, twaróg.
Warzywa – nie może ich zabraknąć, nie tylko w trakcie odchudzania. Warzywa są niezbędnym elementem żywienia, gdyż posiadają w swoim składzie liczne witaminy oraz składniki mineralne. Równocześnie warzywa to żywność z niską ilością kalorii. Warto wybierać warzywa bogate w błonnik, dzięki czemu po ich zjedzeniu żołądek jest wypełniony. Można tutaj wymienić marchewki, botwinkę, karczochy, kalafior, szparagi czy kapustę.
Rośliny strączkowe – na zdrowej i efektywnej diecie nie może zabraknąć grochu, soczewicy czy fasoli. Są one niezwykle bogate w błonnik oraz białko. Tym samym znakomicie wpływają na utratę nadmiaru kilogramów. Rośliny strączkowe dają równocześnie uczucie sytości.
Zdrowe tłuszcze – niezbędne do eliminacji węglowodanów. Zamiast produktów przetworzonych ze zbóż, skrobi, kasz, warto postawić na tłuszcze zdrowe, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy czy tłuste ryby morskie. Dzięki temu organizm nie będzie przyjmował nadmiaru kalorii, ale równocześnie dostanie produkty dające energię.
Owoce – tylko w ograniczonych ilościach. Nie wolno przejadać się owocami, wystarczy włączyć je do jednego z posiłków. Owoce posiadają cukry proste, które nie są pomocne w trakcie diety. Należy zatem bardzo starannie dobierać owoce, które wejdą do menu diety odchudzającej. Dobrze jest włączyć jagody, borówki czy jeżyny zamiast np. bananów. Doskonałe działanie ma również grejpfrut, który znakomicie „oszukuje żołądek”, szybko go zapełniając.
Zupy warzywne – bardzo przydatne w trakcie odchudzania jest jedzenie zup warzywnych. Należy jednak tutaj wybierać gęste kremy, zamiast tradycyjnej zupy. Wynika to z faktu, że takie gęste kremy są niezwykle sycące. Do tego dochodzi niska kaloryczność i znakomicie rozgrzewają. Zawarta w nich woda, błonnik są doskonałymi elementami, które wypełnią żołądek.
Olej kokosowy oraz ocet jabłkowy. To dwa niezwykłe produkty, które warto stosować w trakcie walki z nadmiarem kilogramów. Dlaczego tak się dzieje? Mianowicie olej kokosowy posiada dużą zawartość średniołańcuchowych kwasów, które wpływają na podwyższony poziom sytości. Poziom znacznie wyższy niż w przypadku korzystania z innych tłuszczy. Innym pozytywnym aspektem spożywania oleju kokosowego jest zwiększenie spalonych kalorii. Ocet jabłkowy ma zaś pozytywny wpływ na zmniejszenie poziomu skoków cukru we krwi. Wpływa to na wrażliwość insulinową, dzięki czemu niewielkie ilości octu każdego dnia pozwolą na pewne ograniczenia dziennej dawki kalorii.
Jak jeść, żeby schudnąć?
Samo przygotowanie odpowiedniej diety, odpowiedniego menu to za mało. Odchudzanie będzie skuteczne, kiedy zastosuje się pewne zasady odnośnie żywienia. W jednej z popularniejszych metod żywienia mówi się że najlepiej spożywać posiłki regularnie, w stałych odstępach czasowych. Mowa tutaj o przyjmowaniu np. 5 posiłków w trakcie dnia. Oczywiście te aspekty warto rozwinąć, tak samo te związane choćby z wykreśleniem z diety niezdrowych posiłków i napojów. Sprawdźmy więc jakich zasad, reguł należy się trzymać, aby zapomnieć o nadwadze.
Zdecydowanie trzeba zadbać o sposób codziennego jedzenia. Przyjęte jest, że 5 posiłków dziennie to standard, którego należy się trzymać. Aczkolwiek można od tego odejść, gdyż tak naprawdę każdy jest inny, inaczej żyje, ma inne potrzeby. Zatem jeść, aby schudnąć, nie jest w stu procentach uzależnione od 5 posiłków. Ważniejsze będzie umiejętne dostosowanie ilości posiłków do trybu życia, poziomu aktywności. Istotne jest również, aby prawidłowo ustalić godziny odżywiania, które powinny być każdego dnia takie same. To ustabilizuje organizm, dzięki czemu będzie mu łatwiej zrzucać kilogramy.
Bardzo ważne jest połączenie dwóch kwestii dotyczących codziennego odżywiania. Mianowicie należy jeść w sposób zdrowy, aby nie odczuwać głodu, a równocześnie, mieć codziennie ujemny bilans kaloryczny. Dzięki ujemnemu bilansowi kalorycznemu organizm otrzyma mniej kalorii, niż ich potrzebuje, dzięki czemu szybciej spada waga. Dzienny bilans kaloryczny nie musi być jakoś drastycznie ujemny, wystarczy 200-300 kalorii mniej każdego dnia. Jeżeli uda się do tego dołożyć regularną aktywność fizyczną, to odchudzanie będzie rewelacyjnie postępowało.
Przekąski niezdrowe należy kompletnie wykreślić z codziennego menu. Zdrowe przekąski mogą być zjadane, ale pod pewnymi warunkami. O czym trzeba więc pamiętać, żeby było zdrowo? Jakiekolwiek przekąski w normalnych ilościach, a do tego muszą być one traktowane jako pełnowartościowe posiłki. Zatem trzy główne posiłki w ciągu dnia plus np. dwie przekąski pomiędzy nimi.
Nie można traktować jedzenia jako nagrody. Udany trening, znakomity tygodniowy wynik odchudzania, to najczęstsze powody, które stają się przyczynkiem do stosowania nagród, w postaci np. zjedzenia ogromnego, niezdrowego obiadu. Najpierw jeden raz, później drugi, aż taka nagroda zamienia się w stały nawyk. Tego typu jedzenie nie ma nic wspólnego z udanym zrzucaniem nadwagi.
Unikanie jedzenia na mieście, podczas imprez, spotkań ze znajomymi. To niestety kiepska przypadłość, która dotyka wiele osób, które starają się zdrowo i prawidłowo jeść. Wyjścia do znajomych, chodzenie po mieście, stołowanie się w restauracjach. Niestety nie służy to prawidłowego odżywianiu się, a na pewno nie pomoże w skutecznym gubieniu kilogramów.
Problemy z odchudzaniem, mimo stosowania zasad zdrowego menu? Wtedy być może trzeba wprowadzić dzienniczek, w którym notowane będzie wszystko, co się każdego dnia spożywa. Może się okazać, że wyjdzie przy okazji, że w pracy podjadło się ciastko, a wieczorem przy filmie małą paczkę czipsów. Z pozoru wydaje się to być coś małego, jednak takie właśnie bomby kaloryczne niczego dobrego nie wróżą. Zatem przy braku efektów zrzucania nadwagi, konieczne będzie prowadzenie dzienniczka.
Komentarze