Toksoplazmoza jest chorobą pasożytniczą, której winowajcą jest pierwotniak Toxoplasma gondii. Jest chorobą odzwierzęcą. Można się nią zarazić przede wszystkim poprzez kontakt z wydzieliną zarażonych kotów, albo jedząc surowe mięso zakażone pierwotniakiem Tosoplasma gondii. W niewielkiej liczbie przypadków pacjentów z toksoplazmozą występują objawy chorobowe. Najczęściej są oni wyłącznie nosicielami pierwotniaka.
Toksoplazmoza może wywoływać groźne dla zdrowia, a nawet niekiedy życia człowieka, powikłania. Szczególnie niebezpieczna jest ona dla noworodków. Jeśli matka zarazi się w trakcie ciąży pierwotniakiem Toksoplasma gondii, w najgorszym przypadku może poronić. Kobieta zarażona toksoplazmozą może zarazić również płód, co niesie zagrożenie dla zdrowia i życia dziecka.
Ostatecznym żywicielem Toksoplasma gondii są koty, ponieważ w ich ciele rozwijają się i żyją dojrzałe i zdolne do rozmnażania osobniki pierwotniaka. Pośrednim jego żywicielem są ssaki, w tym także ludzie, jak i ptaki.
Objawy toksoplazmozy
Wśród objawów, jakie daje toksoplazmoza wymienia się:
- Gorączkę,
- Powiększenie węzłów chłonnych,
- Bóle stawów,
- Objawy podobne do grypy.
Można wymienić dwa typy toksoplazmozy u człowieka –toksoplazmozę ostrą i przewlekłą. Nieleczona toksoplazmoza może powodować powstanie powikłań, takich jak zapalenie mózgu lub opon mózgowych. Jeśli chodzi o przewlekłą toksoplazmozę, to może ona powodować:
- Bóle stawów,
- Zapalenie węzłów chłonnych,
- Zapalenie śledziony,
- Zapalenie wątroby,
- Zapalenie ośrodkowego układu nerwowego.
Leczenie toksoplazmozy
Leczenie toksoplazmozy obejmuje na ogół podawanie antybiotyków. Jeśli pierwotniak zdąży zaatakować inne narządy, lekarze zalecają terapię mającą na celu złagodzenie objawów z ich strony. Najważniejsza w zakresie toksoplazmozy jest sama profilaktyka. Łatwiej bowiem jest uniknąć zakażenia niż je leczyć. Zasady profilaktyki toksoplazmozy można przedstawić następująco:
- Przestrzeganie zasad higieny,
- Dbanie o to, aby zwierzęta domowe nie pozostawały same poza domem,
- Długie i staranne gotowanie mięsa.
Komentarze