Ile kalorii ma Karczoch?
1 listopada 2017Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
10 g
Węglowodany:
3 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
5 g
Kalorie:
47 Kcal
Karczoch pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego, aczkolwiek niektórzy wskazują, że po raz pierwszy pojawił się na terenie obecnej Etiopii. Do Polski trafił dzięki królowej Bonie, mimo tego wciąż nie jest tak popularny nad Wisłą, jak inne warzywa i owoce. Specyfika karczochów polega na tym, iż spożywamy jedynie dno kwiatostanu oraz dolne części łusek.
Można je spożywać zarówno surowe, jak i przygotowane, poprzez smażenie lub gotowanie. Młode pędy karczocha znakomicie pasują do surówek oraz przetworów. Z uwagi na bogaty skład, jak choćby witaminę B oraz C, kwas foliowy, potas, karoten, karczoch zaszeregowany jest wśród innych roślin leczniczych. Chcąc wybrać najlepsze karczochy, zwraca się uwagę na niewielkie sztuki, których płatki są wciąż zamknięte.
Karczoch witaminy (100g)
A1:
500 j.m
B1:
0.1 mg
B2:
0.26 mg
B6:
0 mg
C:
60 mg
E:
2.50 mg
Karoten:
0 mg
Karczoch minerały (100g)
Sód:
0 mg
Potas:
0 mg
Magnez:
16 mg
Wapń:
77 mg
Fosfor:
49 mg
Żelazo:
3.3 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze