Ile kalorii ma Gruszka?
3 września 2018Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
0 g
Węglowodany:
15 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
3 g
Kalorie:
58 Kcal
Jak gruszki dotarły do Europy? Owoce te wywodzą się z Persji, gdzie następnie przez Azję Małą trafiły do Grecji, dość szybko stając się popularne. Z Grecji miały blisko do Rzymu, a w wyniku rozkazu Juliusza Cezara, po podbiciu Anglii, kazał i tam zasadzić gruszę. Dość szybko gruszki rozprzestrzeniły się w Europie, stając się jednym z najpopularniejszych owoców.
Średnia gruszka to około 60 kalorii. Jest niezwykle bogata w składniki mineralne, gdzie najwięcej znajdziemy w niej potasu. Oprócz tego mamy m.in. wapń, sód, fosfor czy żelazo. Dodatkowo w gruszkach występują kwasy: jabłkowy i cytrynowy, błonnik i pektyny. Nie zapominajmy o zawartości witamin, choćby A, z grupy B czy C.
Gruszka, oprócz walorów smakowych, ma korzystne działanie na ludzki organizm. Przede wszystkim znakomicie sprawdzają się w trakcie kłopotów z trawieniem, gdy występują zaparcia. Należy jednak uważać z nadmierną ilością jedzonych gruszek. Spożycie jej w większych ilościach może zakończyć się biegunką. Wszystkie osoby, które cierpią na nadwrażliwość jelit, powinny odpuścić sobie sięganie po gruszki.
Gruszka witaminy (100g)
A1:
0 j.m
B1:
0.03 mg
B2:
0.03 mg
B6:
0.015 mg
C:
7 mg
E:
0 mg
Karoten:
0.0053 mg
Gruszka minerały (100g)
Sód:
2.1 mg
Potas:
130 mg
Magnez:
7.8 mg
Wapń:
10 mg
Fosfor:
15 mg
Żelazo:
0.26 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze