logo
close
ile kalorii ma brokul warzywa katalog zywnosci blog odchudzanie

Brokuł

12 października 2018
simplie Komentarze: 0 Kategoria: Warzywa

Brokuł, przez laików, może być mylony z kalafiorem. Nic w tym dziwnego, gdyż mowa o warzywie, które tak naprawdę jest zabarwioną pochodną kalafiora. Warzywo, które w Europie pojawiło się na pewno przed 3 tysiącami lat. Co warto podkreślić i co może być dla wielu zaskoczeniem, brokuł jest bogaty w witaminę C.

Ma jej znacznie więcej niż doskonale znane nam owoce cytrusowe. Kupując brokuły koniecznie trzeba sprawdzić aby nie były uszkodzone. Jeżeli na brokułach są widoczne plamy różyczki lub liście mają żółte przebarwienia, lepiej odłożyć takie egzemplarz.

Brokuły mogą mieć wielorakie zastosowanie w naszej kuchni. Znakomicie sprawdzają się jako jeden z dodatków sałatek. Będą również idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Przygotowanie brokułów do spożycia jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu.

Komentarze

Komentarz

Komentując, akceptujesz Politykę prywatności