Mleko na okrągło? Kto szuka diety skutecznej, niskokalorycznej, a do tego wysokobiałkowej, to będzie zadowolony z tego, co właśnie proponuje dieta mleczna. Oparta na produktach nabiałowych, pozwala zrzucić bardzo szybko kilka kilogramów.
Czego należy przestrzegać na diecie mlecznej, żeby osiągnąć odpowiednie efekty? Czy dieta mleczna to tylko same korzyści? Kto może skorzystać z jej założeń, a kto powinien mimo wszystko poszukać innego rodzaju diety?
Dieta mleczna zasady, jadłospis, efekty – spis treści:
- Założenia diety
- Co można osiągnąć stosując dietę mleczną?
- Dla kogo dieta mleczna?
- Zalety diety mlecznej
- Wady diety mlecznej
- Przykładowy jadłospis diety mlecznej
Założenia diety mlecznej
Jak sama nazwa wskazuje, dieta mleczna opiera się na produktach mlecznych, nabiałowych. Jogurty, twaróg, mleko, maślanka czy kefir. To są właśnie podstawy tej diety. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystko co związane z mlekiem, będzie dozwolone w trakcie „dietowania”. Nie można sięgać np. po zupy mleczne czy też płatki z mlekiem.
Ile należy być na diecie mlecznej, aby przyniosła ona zamierzone efekty? Mianowicie stosuje się ją maksymalnie 10 dni, po czym trzeba zrobić sobie około miesiąca przerwy. Jest to klasyczna monodieta, dlatego przez pierwsze 4 dni spożywa się wymienione powyżej produkty mleczne. W pozostałe dni dopuszcza się lekkie odstępstwa od zasad diety, aczkolwiek pod żadnym pozorem nie można „rzucać” się na jedzenie. Każdy, kto decyduje się na dietę mleczną, musi mieć świadomość, że konieczne jest obcięcie około 50% swojego dobowego zapotrzebowania na kalorie.
Dieta wymaga ograniczenia przyjmowanych tłuszczu oraz węglowodanów, natomiast śmiało, można dołączyć do menu miód, kakao czy buliony przygotowane z warzyw.
Co można osiągnąć stosując dietę mleczną?
Największą korzyścią wynikającą ze stosowania diety mlecznej jest zrzucenie kilogramów w krótkim czasie. Jest to typowa dieta krótkoterminowa, której efekty mogą być oszałamiające. Należy jednak pamiętać o czającym się efekcie jo-jo. Czyli po skończonej diecie, zwiększanie codziennej dawki kalorii powinno być rozsądne, rozłożone w czasie.
Dieta mleczna pozwala również poprawić funkcjonowanie układu trawiennego, może zapobiegać zapaleniom stawów, a także zmniejszać obrzęki. Mleko jak doskonale wiadomo jest bogate w wapń, czyli składnik niezwykle istotny w budowie kości.
Dla kogo dieta mleczna?
Dieta mleczna to na pewno znakomite rozwiązanie dla osób, które mają nadzieję bardzo szybko zrzucić nadwagę. Oczywiście najlepiej sprawdzi się w przypadku tych, którzy potrzebują pozbyć się kilku kilogramów. Osoby z otyłością, mającą kilkanaście kilogramów więcej, powinny raczej poszukiwać diet długoterminowych.
Mleczna dieta jest również doskonałą pomocą dla tych, którzy mają problemy zdrowotne. Mowa tutaj o pozytywnym wpływie na układ trawienny, pomoc w walce z migrenami czy też niedoczynnością tarczycy.
Kto powinien zapomnieć o takiej formie diety?
Naturalne będzie, że na dietę mleczną nie postawią wszyscy ci, którzy mają nietolerancję na laktozę. Dieta mleczna nie jest również wskazana dla osób cierpiących na przewlekłe choroby.
Zalety diety mlecznej
Dieta mleczna trwa krótko, jednak jest gwarancją korzyści dla organizmu. Najważniejsze zalety wynikające z jej stosowania to:
- dostarcza odpowiednie ilości białka,
- dieta z kategorii prostych w stosowaniu, przygotowanie posiłków nie sprawia problemów,
- nie trzeba liczyć kalorii,
- nie wyniszcza organizmu,
- organizm otrzymuje odpowiednie witaminy i mikroelementy.
Wady diety mlecznej
Dieta mleczna, jak każda inna, ma i swoje ciemne strony. Oto wady diety mlecznej:
- brak zmiany nawyków żywieniowych po zakończeniu diety, to pewność, że pojawi się efekt jo-jo,
- dieta trudna do wprowadzenia dla osób, które jedzą tłusto,
- monodieta, która wymaga silnej woli.
Przykładowy jadłospis diety mlecznej
Tygodniowy jadłospis na diecie mlecznej prezentuje się następująco:
Dzień 1-4:
- Posiłek mleczny: odtłuszczony jogurt, 2 łyżeczki miodu, 250 g chudego sera, który należy rozetrzeć
- Napój z miodu: 1 łyżka miodu, 3/4 szklanki wody niegazowanej, sok z 1 cytryny
Dzień 5:
- śniadanie: miseczka chudego mleka plus 1 łyżka miodu
- II śniadanie: 1 grejpfrut lub 1 pomarańcza
- obiad: 200 g ugotowane ryby w ziołach i cytrynie (zamiast ryby może być białe mięso)
- podwieczorek: jogurt plus łyżeczka miodu
- kolacja: jogurt z łyżeczką miodu, 3 talerzyki ugotowanych jarzyn, 3 miseczki bulionu z warzyw
Dzień 6:
- śniadanie: sok z dwóch wyciśniętych grejpfrutów, 1/2 l bulionu, szklanka mleka z łyżeczką miodu lub kakao
- obiad: jogurt z łyżeczką miodu oraz napój z miodu
- kolacja: miseczka zielonych jarzyn z sosem vinegret plus 200 g pieczonego pstrąga oraz jogurt z łyżeczką miodu
Dzień 7:
- śniadanie: sok z 1 wyciśniętego grejpfruta, kakao z miodem
- obiad: 200 g piersi z kurczaka lub 200 g chudej ryby plus sałatka z zielonych warzyw z sokiem z cytryny
- kolacja: ziemniak upieczony w foli, bukiet jarzyn z oliwą lub masłem. Szklanka jogurtu z miodem.
Chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe? Poszukujesz dietetyka klinicznego, który przygotuje dla Ciebie dobrze zbilansowaną dietę? Zapraszam na konsultacje online – Graczkowska.pl – Dietetyk Kliniczny.
Komentarze