Ile kalorii ma Papryka?
16 sierpnia 2017Makro składniki w 100g produktu:
Białko:
1 g
Węglowodany:
5 g
Tłuszcze:
0 g
Błonnik:
2 g
Kalorie:
32 Kcal
Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, skąd w XVI wieku dotarła do Europy. Najlepsze warunki do uprawy papryki są w basenie Morza Śródziemnego oraz na Bałkanach, i to właśnie stamtąd pochodzi większość europejskiej produkcji.
Naturalnie w polskich warunkach również można uprawiać paprykę, co wiele osób czyni. Papryka bez wątpienia uchodzi za warzywo, niezwykle bogate w witaminy. Żeby uprawa papryki się udała, idealne będą warunki: żyzna i wilgotna gleba oraz temperatura w przedziale 20-25 stopni.
Papryka może być spożywana na wiele sposobów. Zarówno na surowo, jako dodatek do sałatek, surówek. Doskonale sprawdzi się również jako element dań gotowanych. Jest znakomita do faszerowania, np. mięsem mielonym.
Papryka witaminy (100g)
A1:
999 j.m
B1:
0.060 mg
B2:
0.050 mg
B6:
0 mg
C:
139 mg
E:
0.65 mg
Karoten:
0 mg
Papryka minerały (100g)
Sód:
0 mg
Potas:
0 mg
Magnez:
10 mg
Wapń:
17 mg
Fosfor:
30 mg
Żelazo:
2.6 mg
Jod:
0 mg
Simpli © 2020
www.simpli.pl
Komentarze